Logotyp Boktips.net
Bokcirklar.se
Bokpuffen.se

Kapucinerkryptan av Joseph Roth

Kapucinerkryptan

Utgivningsår: 2015

Översättare: Staffan Vahlquist

Kapucinerkryptan är ett slags fortsättning på romanen Radetzkymarschen, där de sista decennierna i den gamla sönderfallande österrikiska monarkin skildras levande och engagerat utifrån släkten von Trottas öden. Huvudperson är den sympatiske unge löjtnanten Carl Joseph von Trotta, en av de få återstående okorrumperade befälen i den habsburgska armén.
I Kapucinerkryptan får vi möta hans kusin Franz Ferdinand Trotta, en blaserad rikemansson som bor i ett palats i Wien med sin mor och ägnar livet åt förlustelser med sina vänner. Romanen utspelar sig från 1913 och fram till Hitlertysklands annektering av Österrike 1938. Den är mindre färgstark än Radetzkymarschen beroende på att händelserna i motsats till föregångaren inte är relaterade av en allvetande berättare utan långt i efterhand av den distanserade, luttrade huvudpersonen. Stolta patriotiska paroller i början av första världskriget tystas snart av den bistra verkligheten. Trotta blir omedelbart tagen som rysk krigsfånge, men lyckas komma tillbaka helskinnad när freden slutits.
Av hans och hans överlevande vänners förmögenheter finns inget kvar och alla är villrådiga. Äktenskapet knakar i fogarna. Trotta har visserligen genomskådat sitt gamla burgna dagdrivarliv. Hans bästa vänner är sedan flera år en färgstark udda kusin från Slovenien, kringresande försäljare av kastanjer, och dennes kamrat, en majestätisk judisk droskkusk, men han kan inte förlika sig med den nya österrikiska demokratin, präglad av ideologiskt käbbel och framväxande extremism. Efter att hans stamkafés judiske ägare desperat flytt då en nazist trängt in en kväll för att proklamera disciplin i Hitlertysklands namn, söker Trotta kraft i kapucinerkryptan där Österrikes kejsare ligger begravda. Då han intonerar nationalhymnen "Gott erhalte Franz den Kaiser", kommer en kaplan förskräckt fram och tystar ner honom.
Då Joseph Roth begravdes 1939 följdes han till sin sista vila av en stor skara luggslitna bohemer och utblottade författare. När kistan började sänkas ner plöjde sig plötsligt en grupp välklädda män suveränt fram genom massan och la ner en stor krans försedd med en dekoration i huset Habsburgs färger, gult och svart. En av det gamla Österrikes trognaste söner fick till slut sin hedersbetygelse

Passar för vuxna

ISBN: 918519199

Tips av: Jan Gustafson från Nacka Forum Bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek