Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Ställ ut en väktare av Harper Lee

Ställ ut en väktare

Utgivningsår: 2015

Översättare: Eva Johansson

Harper Lee blev världsberömd genom sin sociala uppväxtroman To kill a mockingbird (1960), Dödssynden (1960), som har blivit en pamflett för medborgarrättskampen i USA. Med utgångspunkt från sina barnaår i småstaden Monroeville i Alabama under 1930-talet skildrar hon den nioåriga Scouts, Jean Louise Finch, upplevelser under ett händelse¬rikt år. Mellan lekar och upptåg tillsammans med sin storebror Jem och kamraten Dill - som är porträtterad efter Harper Lees barndomsvän, författaren Truman Capote - registrerar hon med barnets klara blick inskränkthet och rasförtryck i småstaden Maycomb. Hon engagerar sig djupt i sin fars, advokaten Atticus Finchs, omutliga och vanskliga kamp för att rädda en svart man som felaktigt åtalas för våldtäkt av en vit kvinna. Romanen bjuder på stunder av stark närvarokänsla och dramatiska ögonblick, som när Scout blir aktör i dramat då upphetsade maskerade vita rasister försöker tvinga häktespersonalen att lämna ut den anklagade till lynchning. Genom att identifiera de beväpnade männen, som är fäder till hennes klasskamrater, och börja tala lugnande med dem lyckas hon hjälpa sin far med att avvärja katastrofen.

Nu har det av förlaget refuserade "ursprungsmanuskriptet" till det som senare blev Dödssynden återfunnits. I Ställ ut en väktare (2015) är Jean Louise 26 år gammal och bosatt i New York. Under sin årliga resa till barndomsstaden Maycomb besöker hon släktingarna och sin ungdomskärlek Hank och minns episoder i barndomen. Kärleks¬gnabben med Hank avlöses av en allt starkare konfrontation med den gamla moralistiska och bigotta sydstatsmentaliteten, framför allt förkroppsligad av fastern Alexandra. Fadern Atticus visar sig inte vara det föredöme i klarsynthet och rätt¬s¬tänkande hon minns från barndomen, utan snarare en nostalgiker, med en förlegad sin på de svarta, som inte kan anpassa sig till en nytt, friare samhälle. Hans försvar av den våldtäkts¬anklagade svarte mannen för tjugo år sedan framstår snarare som en parentes i livet.

Men när Jean Louise rannsakar sig själv och sin identitet som sydstatare känner hon sig ha en frisk kärlek till landskapet nere i Södern och den lugna atmosfären från en äldre tid, fjärran larmet i norr. Den sydstatspatriotism som manifesterade sig i inbördeskriget omfattades också av de fattiga i Södern och bör inte automatiskt kopplas till slaveri och rasförtryck. Till slut försonas hon med sin far. Huruvida Atticus Finchs status som rättvisans försvarare solkas ner genom det publicerade romanmanuset kan diskuteras. Man bör nog betrakta böckerna som två självständiga verk."Ställ ut en väktare" står sig väl i jämförelse med dagens romanut¬givning. Visserligen är romanen lösare i sin disposition än Dödssynden, man saknar den starka närvarokänslan och de dramatiska ögonblicken, men i gengäld förs det här ett resonemang om sydstaternas anpassning till det moderna samhället som saknas i berättelsen från Scouts barndom .

Passar för vuxna

ISBN: 9100154679

Tips av: Jan Gustafson från Nacka Forum Bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek