Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Stora makters uppgång och fall av Tom Rachman

Stora makters uppgång och fall

Utgivningsår: 2014

Översättare: Niclas Hval

Först tycker jag att det blir lite för mycket. Den ena karaktären tokigare än den andra; excentriker som stapelvara. Men sen blir jag mer och mer förtjust i de udda existenserna i Tom Rachmans senaste bok "Stora makters uppgång & fall". De växer från karikatyrer till intressanta människor med djup och skärpa.
Upprinnelsen till romanen är att huvudpersonen Tooly blir kontaktad av en person från sitt förflutna och börjar nysta upp alla lösa trådar som är hennes liv.
Det som gör boken riktigt spännande är att Tooly själv inte riktigt vet vad det var som hände i hennes barndom och läsaren vet lika lite. Vilka var personerna som hon uppfostrades av, vad hände egentligen och varför?
Boken utspelar sig under tre olika perioder i Toolys liv - 2011 när hon äger ett bokantikvariat i England, 1999 när Tooly bor tillsammans med ryssen Humpfrey i New York och 1988 när hon bor med sin pappa i Bangkok.
Det är en minst sagt besynnerlig och annorlunda uppväxt som växer fram. Tom Rachmans skildring av Toolys utsatthet är rörande utan att blir sentimenal; hennes anpassning till vuxna människor nycker som för henne framstår som fullkomligt obegripliga, hennes förmåga att klara sig, försök att skapa mening och sammanhang och helt krasst försöka hitta personer som verkar pålitliga nog att ta hand om henne - det är hårt, men det känns sant.

Passar för vuxna

ISBN: 9187347326

Tips av: Kerstin Nilsson från

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek