Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Den färglöse herr Tazaki av Haruki Murakami

Den färglöse herr Tazaki

Utgivningsår: 2014

Översättare: Eiko och Yukiko Duke

Varför bröt vännerna abrupt kontakten med honom? Gruppen från gymnasiet, två tjejer och tre killar, som bl. a. bedrev välgörenhetsarbete på fritiden hade ju varit oskiljaktiga. De kallade varandra Röd, Blå, Svart och Vit efter sina japanska efternamn, bara Tsukuru tilltalades med sitt rätta namn. Kan detta ha varit ödets fingervisning om att han egentligen var för färglös för att duga som umgänge? En person som har vigt sitt liv åt konsten att bygga järnvägsstationer uppfattas kanske som lite vriden?
Tsukuru Tazaki hamnar i en 16 år lång depression som hotar att ta livet av honom, men lyckas ändå klara av studierna i Tokyo och anställningen vid pendeltågsbolaget. När han efter flera tillfälliga förhållanden äntligen träffar den intelligenta och godhjärtade Sonja kräver hon att han bearbetar det gamla traumat, begär besked av sina ungdomsvänner, för att kunna klara av ett samliv med henne.
Muraki skildrar hur orsakssambanden gradvis klarnar. Från en gastkramande studie i övergivenhetens dödskyla utvecklas romanen till en diskussion om vänskapens villkor. Psykologiskt trovärdigt, med enkla medel, skildras hur Tsukuru i samtalen med gymnasiekamraterna blir varse den grova anklagelse mot honom som stjälpte den gamla gemenskapen. Röd, Blå och Svart förstod att han måste ha varit oskyldig, men lät honom bli syndabock för att möjligen rädda gruppens sammanhållning. En försoning infinner sig till slut efter alla samtal. Berättelsen ger goda inblickar i japanskt liv och tänkande - är problemställningen typisk för denna kultur, kan man fråga sig. Fascinerande är skildringen av Tsukurus besök i det för honom exotiska Finland dit en av kamraterna utvandrat. Efter böckerna om den mystiska världen "1Q84" har Haruki Murakami nu - slutgilitigt? - återvänt till samma jordiska vardag som han berättade om i genombrottsromanen "Norwegian Wood". Välkommen hem!

Passar för vuxna

ISBN: 9113055615

Tips av: Jan Gustafson från Nacka Forum Bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek