Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Tigern i Galina av Téa Obreth

Tigern i Galina

Utgivningsår: 2012

Översättare: Molle Kamnert Sjölander

En ovanligt levnadsklok gammal person hade kunnat skriva den här boken.Men författaren är en 25-årig amerikanska med bakgrund i många olika länder. Man häpnar!
Bokens berättare är en ung kvinnlig läkare men huvudpersonen är hennes morfar, pojken som en gång fick Djungelboken av Kipling i present och sedan bar den med sig i fickan i hela sitt liv.
Tigern i djurparken hemma i den lilla stan (som ligger någonstans på Balkan) blev hans Shere Kahn, den modiga och starka vännen.
Landet och befolkningen drabbas av olika krig och stridigheter och i morfars barndom, när andra världskriget bryter ut, blir djurparkens djur fria. Tigern som rör sig i den lilla staden skrämmer folket och berättelser om mytiska väsen som får näring. Saga och sanning blandas, vad som är det ena eller det andra går inte att säkert skilja åt. Genom hela tillvaron strömmar folktro, saga, myt och därtill finns livets realiteter. Sådana som finns hos ett enkelt, fattigt folk i avlägsen bygd och de sådana umbäranden som uppstår då olika grupper vägrar att se varandra som jämlikar.
Detta är verkligen inte en berättelse som följer en strikt tidslinje. Ibland kan det vara lite besvärligt, när man som jag inte läser så långa avsnitt i följd och det finns många personer och tider att ge akt på. Men det en berikande upplevelse att läsa om Tigern i Galina.

Passar för vuxna

ISBN: 9789100126223

Tips av: Karin Wendel från Bromölla bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek