Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Jag ska fånga en ängel av Håkan Östlundh

Jag ska fånga en ängel

Utgivningsår: 2009

Den frånskilde polisen Paul Bäckström som bor i Stockholmsförorten Sollentuna där han också arbetar har ett förhållande med den framgångsrika och gifta bokförläggaren Ylva Ström som bor och arbetar i Stockholm. Men är deras hemliga möten bara passion eller något mer och hur långt är Ylva egentligen beredd att gå?

Så blir Paul Bäckström indragen i ett tragiskt fall som upprör hela Sollentuna. Ett bråk mellan ungdomar från det "fina" villaområdet och ungdomar från det "mindre fina" lägenhetsområdet har trappats upp och en av ungdomarna från det fina området har blivit knivdödad. Men vem höll i kniven?

Det här är både en kriminalroman och en relationsroman och jag tycker att båda historierna är lika engagerande. Vi får följa Ylva Ströms tankar på sin relation till Paul Bäckström och ibland är hennes tankar ganska egoistiska men också fyllda av samvetskval och vånda. Ska hon verkligen lämna både man och barn? Paul Bäckström som själv höll på att hamna fel som barn i Sollentuna försöker utreda vad det var som ledde fram till knivdådet och vem som egentligen utförde det.

Romanen är också en samhällsskildring av Sverige idag om det segregerade samhället där Östlundh låter vissa av dem som bor i villaområdet framföra åsikter om att de vill ha inhägnader och vakter för att slippa kontakt med dem som bor i lägenhetskomplexen. Paul Bäckström som bor i lägenhetsområdet ser med sorg och uppgivenhet hur områden från barndomen förfaller och hur den meningslösa vandalismen breder ut sig. Här bor de som har det mindre förspänt och därmed har sämre förutsättningar att lyckas i livet oavsett om de har invandrarbakgrund eller inte. Vi får även ta del av de mindre lyckligt lottade ungdomarnas tankar och självbild och hur de ser på de ungdomar som har det bättre ställt.

Håkan Östlundhs tidigare romaner som jag inte har läst har alla handlingen förlagd till Gotland med en annan polis i huvudrollen förmodligen för att Östlundh bor på Gotland under somrarna. Men han är uppväxt i Sollentuna och mordet i romanen har också en verklighets- bakgrund i en liknande händelse i Sollentuna för några år sedan då en mycket ung människa miste livet.

Jag tycker att Håkan Östlundh i sin roman på ett återhållsamt sätt och utan att ta ställning ger en samtidsskildring av ett tudelat Sverige. Dessutom är boken både vad det gäller skildringen av svårigheterna med Paul och Ylvas förhållande när kraven från omvärlden tränger sig på och handlingen med mordet och vad som ledde fram till det precis lika spännande och jag läste den med stor behållning.

Passar för vuxna

Nyckelord: Deckare, Stockholm

ISBN: 9789137135427

Tips av: Jörgen Nilsson från Sundsvalls stadsbibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek