Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Mordets praktik av Kerstin Ekman

Mordets praktik

Utgivningsår: 2009

Kerstin Ekmans nya roman utspelar sig i Stockholm i början av 1900-talet. Huvudperson är läkaren Pontus Revinge. Han kommer från "små omständigheter", och har fått sin läkarutbildning bekostad enbart efter stora uppoffringar från sin mor. Han lever ett ensamt och ganska torftigt liv, och försörjer sig genom att göra hälsokontroller på stadens prostituerade, s.k besiktningar. Detta arbete har gjort att han har en lite skev kvinnosyn, i hans ögon är kvinnor antingen rena och oskuldsfulla eller smutsiga och besudlade.
Pontus Revinge är en stor beundrare av den samtida författaren Hjalmar Söderberg. Genom en bekant träffar han faktiskt Söderberg, och får prata en stund med honom. Författaren frågar då lite skämtsamt hur Revinge som läkare skulle göra för att ta livet av en person utan att bli upptäckt. Revinge föreslår då cyankalium som ett medel som får dödsfallet att se ut som en hjärtinfart, men som inte kan upptäckas på annat sätt än vid en obduktion.
En tid senare ger Söderberg ut romanen Doktor Glas. I boken låter han huvudpersonen doktor Glas ta livet av en gammal pastor med just cyankalium, och detta gör han med det ädla motivet att han vill rädda pastorns unga hustru från ett oönskat samliv med maken. När Pontus Revinge läser romanen tror han att det är han själv som har stått förebild för doktor Glas. Han hade ju faktiskt gett Söderberg uppslaget om metoden. Dessutom hade han sagt om Söderbergs prosa, att den var "glas-klar" så han kanske även har inspirerat till namnet doktor Glas...
I detta läget vänder berättelsen, på så sätt att hädanefter är det romanfiguren doktor Glas som står som förebild för Pontus Revinges liv. Han identifierar sig med denna ädla och upphöjda romangestalt, så till den milda grad att han själv begår ett mord. Här slutar dock alla likheter med romanen, för även om doktor Revinges motiv enligt honom själv är enbart osjälviska, vinner han både social ställning och materiella tillgångar på sitt brott. Och till skillnad från doktor Glas så finns det personer runt Pontus Revinge som misstänker vad han har gjort och som hotar att avslöja honom.
Det är omöjligt att tala om Ekmans roman utan att nämna Söderbergs. Doktor Glas är ju vid det här laget en klassisk roman. Huvudtemat kan sammanfattas i frågan: "Får man ta ett liv, för att rädda ett annat?" Det är denna fråga Kerstin Ekman spinner vidare på i sin roman. Och hon gör det genom ett slags samtal med Hjalmar Söderberg och hans romanfigur.
Kerstin Ekman skriver som vanligt helt fantastiskt. Boken är mycket detaljerad i sin beskrivning av samtidens Stockholm i all dess misär och elände. Hon är väldigt mån om alla detaljer i miljön, språket är dessutom från början till slut skrivet på den svenska som skrevs i början av 1900-talet, och identiskt med språket i Doktor Glas.

Passar för vuxna

Nyckelord: Mord, Stockholm, Historiska romaner, Läkare, Läkare, Sekelskiftet 1900

ISBN: 9100123862

Tips av: Åsa Fransson från Karlskronas bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek