Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Svenska hem av Monika Björk

Svenska hem

Utgivningsår: 2005

Butiken öppnades som en protest mot livsmedelshandelns snusk och lurendrejeri. Den låg på Jakobsbergsgatan 6, vid Stureplan. Den ägdes av sina medlemmar och endast kvinnor fick handla i den. Man ville sälja bra varor till bra priser i vackra lokaler, och man ville ge en bra lön och arbetsvillkor för personalen. Butiken möttes av stort motstånd från de andra (manliga) handlarna i Stockholm som nästan lyckades ordna en total bojkott. De ville inte ha konkurrens från några fruntimmer som kunde dumpa priserna genom att själva gå in och jobba!
 
Men kvinnorna gav inte upp och bojkotten fick motsatt effekt. Kunderna slöt upp kring affären som fick namnet Svenska Hem. Efter 10 år fanns fem butiker och över 3000 medlemmar. "Alla" den tidens medvetna kvinnor, Elin Wägner, Ellen Key, Harriet Bosse, Hanna Pauli och Selma Lagerlöf, var med i denna konsumentförening långt före Konsum. Svenska Hem startades av intelligenta och kapabla kvinnor, som Anna Whitlock och Emilia Broomée, som ville ut ur en traditionell kvinnovärld. De arbetade passionerat för social rättvisa, rösträtt och fred.
 
Björk och Kaijsers bok handlar om en kvinnlig framgångssaga i en tid när kvinnor varken hade rösträtt eller pengar. Boken tar upp en bit glömd kvinnohistoria. Som källa har författarna använt sig av föreningens tidskrift Meddelanden från Svenska hem, styselseprotokoll, artiklar ur dagspressen, arkiv, bibliotek och biografier. Kris- och krigstiden gjorde att Svenska hem gick upp i Konsumtionsföreningen Stockholm 1917 och männen tog över. Läsaren får följa föreningens historia jämsides med den sociala och politiska utvecklingen.

Passar för vuxna

Nyckelord: Stockholm, Sociala frågor, Företagande & ekonomi, Genusfrågor

ISBN: 9170311595

Tips av: Kristina Fridström från Stockholms stadsbibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek