Logotyp Boktips.net
 
Bokcirklar.se

Det är orättvist av Margareta Selander

Det är orättvist

Utgivningsår: 2005

Millarays pappa blir anklagad för att ha anlagt en brand hos godsägaren i trakten. Millaray är övertygad om att hennes far är oskyldig, men hur skall det kunna bevisas? Och vem är det som vill röja hennes pappa ur vägen?


En berättelse om Millaray, 12 år, och hennes familj som bor i Chile och tillhör mapuchefolket. Det är ett naturfolk som bodde i södra Chile när spanjorerna började erövra Sydamerika på 1500-talet. Mapucherna lyckades hålla stånd mot spanjorerna i några hundra år, men under 1800-talet togs nästan all deras mark ifrån dem. Trots att Chile blivit ett självständigt land innebar det inga förbättringar för mapucherna. De kämpar än idag för bättre livsvillkor.
 
Millarays pappa betraktas av icke-mapucherna som ett problem och ett hot, då han är talesman för mapucherna och är den som ställer krav på att få tillgång till mera jord.
 
En spännande berättelse både för att Millaray tvingas vara modig och göra saker hon inte trodde att hon vågade, för att hjälpa till och rentvå pappan, men också för att den visar hur det kan se ut i Chile idag. Boken avslutas med lite historik över Chile och mapuche-folket, och en ordlista över ord och uttryck som mapucherna använder.
 

Passar för barn-tonår mellan 10-12 år.

Nyckelord: Barn & unga, Spännande böcker

ISBN: 915010571

Tips av: Marie Johansen från Stockholms stadsbibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek